ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΙ  ΑΞΟΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

<<ΡΕΥΜΑ ΕΥΡΙΠΟΥ>>

                                                                               Χαλκίδα   Οκτώβρης  2010

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

   -Ανάπτυξη επιτροπών η ομάδων πολιτών στα δημοτικά διαμερίσματα η και στις συνοικίες -ενεργοποίηση και συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων τοπικών θεμάτων, δεσμευτικές για τους δημοτικούς εκπροσώπους μας-προώθηση αυτών στο δημοτικό συμβούλιο.
   -Δημιουργία δικτυού κοινωνικής αλληλεγγύης για τους ανέργους-απόρους-υπερήλικες-μετανάστες κ.λ.π.
   -Ανοικτές γενικές συνελεύσεις της κίνησης,  αποφασιστικού χαρακτήρα (ανά 3μηνο) για ενημέρωση, κριτική των πεπραγμένων και χάραξη πορείας των διεκδικήσεων του επομένου 3μηνου.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-Συνελεύσεις πολιτών  ανά 4μηνο-λογοδοσία της δημοτικής αρχής-έγκριση η απόρριψη των πεπραγμένων της-ενημέρωση και προγραμματισμός  με την άμεση συμμετοχή και συγκατάθεση των πολιτών του επομένου 4μηνου.
-Συμμετοχικός προϋπολογισμός. Οι συνελεύσεις γειτονιών η συνοικιών, αποφασίζουν για το που ,πως και σε τι, θα διατεθούν τα κονδύλια.
-Οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου η των τοπικών διαμερισμάτων, θα αναλαμβάνουν τις μελέτες και την εποπτεία των έργων που θα εκπονούνται.
Τα έργα  μικρής και μεσαίας κλίμακας ( πεζοδρόμια, πλατείες, αποχετευτικό κλπ) θα εκτελούνται από το εργατικό δυναμικό του δήμου με την μεγάλη
υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτει. Για τα μεγαλύτερα έργα, θα σταματήσουν οι <<αναθέσεις> και θα προκηρύσσονται αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί.
Η ανάθεση, προς εκτέλεση του έργου, θα γίνεται μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό, με πλήρη διαφάνεια, κοινωνικό έλεγχο και σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Πιο   συγκεκριμένα αφού  πρώτα  θα  να  γίνεται  αξιολόγηση και  εκτίμηση του  προγραμματισμένου έργου  από  τις -στελεχωμένες  σωστά -  υπηρεσίες (ανάλογα  το  έργο και  η αντίστοιχη  υπηρεσία)  και  αφού  κοστολογηθεί  να  καλούνται  -οι  πιστοποιημένες με  τα ανάλογα  οικονομικοτεχνικά κριτήρια- εταιρείες να  δώσουν  προσφορές εκπτώσεων  επί  της  τιμής με  συγκεκριμένα ποιοτικά  χαρακτηριστικά ,με  χρονοδιάγραμμα και  ποινικές  ρήτρες
-O δήμος θα παρέχει την δυνατότητα σε κάθε δημότη, την ελεύθερη πρόσβαση του στο διαδίκτυο και την άμεση σύνδεση του με τις υπηρεσίες του.
- Βασική  μας  θέση   είναι  η  δημιουργία  και  λειτουργία  βιώσιμων  Δημοτικών  επιχειρήσεων  που  θα  λειτουργούν  κάτω  και   από  κοινωνικό  έλεγχο  και  θα  παίζουν  καταλυτικό  ρόλο  στον  ανταγωνισμό  υπέρ  των  καταναλωτών  στην  βάση  της  αειφορίας. 


                                ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ–ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
                                                                                                                                                                                                                                                                -Επέκταση πεζοδρόμησης του κέντρου (Αβάντων)
-Αποθάρρυνση χρήσης του ΙΧ.
-Προσβασιμότητα στα ΆΜΕΑ.
-Δημιουργία περιφερειακών δημοτικών parking,μείωση κατά 30% των τιμών.
- Σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρα των συνενωμένων Δήμων
-Αγορά  δημοτικών ηλεκτρικών mini bus,και χρησιμοποίηση τους στο κέντρο της πόλης,  για γρήγορη πρόσβαση των πολιτών  σε  αυτήν.
-Αξιοποίηση θαλασσιάς οδού για μεταφορά επιβατών, στα πλαίσια απελευθέρωσης του κέντρου από τα ΙΧ
-Δημιουργία ποδηλατοδρόμων από την Ξεροβρύση έως τον Βούρκο , από τις Ροδιές έως την Λιανή άμμο και την έξω Παναγίτσα
-Πεζοδρόμηση, ηλεκτροφωτισμός της Λ. Καραμανλή και των δρόμων προς  Αγ. Ελεούσα, Δοκό,Mύτικα.
-Φανάρια στην διασταύρωση Δροσιάς για μείωση των ατυχημάτων.
-Αύξηση του αριθμού  της Δημοτικής Αστυνομίας, περαιτέρω εκπαίδευση της, ουσιαστική λειτουργία της -συνεργασία της με την τροχαία και την λιμενική αστυνομία.
-Καθαριότητα , ενίσχυση της υπηρεσίας με προσωπικό, επέκταση των κάδων ανακύκλωσης σε όλη την πόλη
-Διευθέτηση της σημερινής κατάστασης της παραλίας με την κατάληψη  μεγάλου τμήματος της από μόνιμες κατασκευές, πλαστικά  τραπέζια, καναπέδες και εξωτερικές <<μπάρες>>, προστατευμένες από πλαστικά  αντιανεμικά .
Η τεχνική υπηρεσία του δήμου με την παρότρυνση της Δημοτικής αρχής να δώσει λύση.  Με μεριμνά της Δημοτικής αρχής τα περιπτερά να αποκτήσουν ενιαία όψη και    όρια, να πάψει αυτή η εικόνα της τριτοκοσμικής πόλης
-Διεκδίκηση από τον δήμο της σχολής πεζικού και μεταφορά  των υπηρεσιών εκεί με στόχο την αποκέντρωση και αποσυμφόρηση του κέντρου.
-Επαναλειτουργία  ηλεκτρονικών πινάκων προειδοποίησης λειτουργίας της παλαιάς γέφυρας. Αντικατάσταση με αξιοπρεπές <<σπιτάκι>> της απαράδεκτης πλαστικής
κατασκευής, απ όπου γίνεται η διαχείριση της λειτουργίας της γέφυρας.
-Η περιοχή της Αγίας Παρασκευής, που αποτελεί και το ιστορικό κέντρο της πόλης, να  ανακυρηχθεί  διατηρητέα, να μην υπάρξει υπερβάσης του συντελεστή δόμησης, να αποτελέσει μια ενότητα  με την εκκλησιά,  τον ΑΣΑΧ και τον περιβάλλοντα χώρο, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της να πεζοδρομήθει.
-Αποκατάσταση της οικίας Βέλου και οικίας οδού παίδων.
-Δημιουργία στεκιών-πολυχώρων νεολαίας (με ίντερνετ καφέ, επιτραπέζια παιχνίδια κλπ,) ανά συνοικία στον ευρύτερο δήμο της Χαλκίδας.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

 -Επέκταση και δημιουργία πνευμόνων πρασίνου διεκδίκηση  από τον περιβάλλοντα χώρο του Δημοκρίτου , κατασκευή πάρκων στην περιοχή των φυλακών ,(μετά την απομάκρυνση τους),και στην περιοχή του Δάρινκ.
-Προστασία , εξωραϊσμός  και προσβασιμότητα των δασυλίων (  Κανήθου,Φάρου,
Μπαταριά  κλπ)-συντήρηση καθαριότητα των πλατειών .
-Διεύρυνση της επιτροπής περιβάλλοντος του δήμου(με περιβαντολόγο, γεωπόνο, κτηνίατρο) και συχνοί έλεγχοι μαζί με επιτροπές πολιτών,  του ποσίμου νερού, του θαλασσιού νερού,, των αγροτικών ζωνών ,για τυχόν μόλυνση τους.
-Στόχος μας είναι μια κοινωνία της ανακύκλωσης. Μπορούν τα σκουπίδια να ανακυκλώνονται και μετά να αξιοποιούνται.                    
Γι αυτό:
   -κατάργηση του ΧΥΤΑ, δημιουργία ΧΥΤΥ-όχι καύση των αποβλήτων ,ούτε και  από την Lafarge.
   -σύσταση Δημοτικής επιχείρησης ανακύκλωσης των μη οργανικών αποβλήτων
   -ενημέρωση και ενθάρρυνση των δημοτών για κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων στο σπίτι και χρήση της κομπόστας σαν λίπασμα
- Συνεχής   έλεγχος  του  επίπεδου   ρύπων της   τσιμεντόσκονης  από  τις  υπηρεσίες  του  Δήμου  και  εφαρμογή  του  νόμου.
-Αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, φωτοβολταϊκά πάνελ σε όλα τα δημοσιά κτίρια
-Αξιοποίηση ρευμάτων παλίρροιας για παραγωγή ηλεκτρ. ρεύματος, προς χρήση δημοσιών υπηρεσιών και δημόσιων χώρων.
-Απομάκρυνση της ιχθυόσκαλας - μεταφορά της  στα Βρυσάκια- και κατασκευή στον χώρο λιμανιού (μαρίνα) που θα διαχειρίζεται ο δήμος.
-Απομάκρυνση του εμπορικού λιμανιού και του τελωνείου. Ο χώρος να αποδοθεί στους δημότες ,  να εξωραϊστεί και να μετατραπεί σε χώρο περιπάτου, πράσινου και ξεκούρασης , η μεταφορά του λιμανιού να γίνει σε μέρος που θα προκύψει μετά από διαδημοτική διαβούλευση και συναίνεση των πολιτών
-Δημιουργία  περιφερειακών δρόμων προς Β. και Ν  Εύβοια παρακάμπτοντας την Ν Αρτάκη και το Βασιλικό.
- Να   σχεδιαστεί  και  εφαρμοστεί  χωροταξική  κατανομή με  τελικό  καθορισμό  χρήσης  γης καθώς  και  η  μείωση  του  υπάρχοντος  Συντελεστής  Δόμησης  για  την  αποσυμφόρηση. Επίσης   να  γίνουν   επεκτάσεις  στο  σχέδιο  πόλης, καθώς  να  γίνει  ολοκλήρωση  του  κτηματολογίου και  η  δημιουργία  δασικών  χαρτών  της  περιοχής.
 - Ένταξη στο σχέδιο πόλης της συνοικίας Η ,της περιοχής των Αγ.Αποστολων και της Χαραυγής
-Στην περιοχή ΒΙΠΕ στην Ριτσώνα, η βιομηχανική δραστηριότητα να είναι στα πλαίσια των περιβαλλοντικών όρων, που  οι    περιβαλλοντικές  μελέτες  πρέπει  πλέον  να  λαμβάνουν   υπ  όψιν  και  το  σύνολο  των  ρύπων  ,αποβλήτων  και  επιβάρυνσης  μίας  περιοχής , (δήλ. ουσιαστικά καμιά επιτρεπτή επι πλέον ατμοσφαιρική η εδαφική ρύπανση, όχι καύση αποβλήτων, υποχρεωτική λειτουργία βιολογικών καθαρισμών )
Τα ιδία να ισχύουν  και στην βιοτεχνική περιοχή στο Πει  που πρέπει  άμεσα   να  παραδοθεί 
-Ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των λόφων και των γεωργικών εκτάσεων της εκκλησιάς
-Πέρασμα στον δήμο του στρατοπέδου και της σχολής πεζικού
-Απομάκρυνση του σταθμού της πυροσβεστικής από το κέντρο, δημιουργία υποσταθμού στην Κάνηθο.
-Αγορά του παλαιού κτιρίου του αγροτικού συνεταιρισμού στην περιοχή του μηχανοστασίου και αξιοποίηση του σε κέντρο νεότητας και σε χώρους  δραστηριοτήτων των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής. Ο περιβάλλων χώρος να γίνει πράσινο, χώρος περιπάτου και παιδική χαρά.
-Η παραλία της περιοχής των σιδηροδρομικών γραμμών να μείνει ελεύθερη, καθαρή και με εύκολη πρόσβαση των κατοίκων
-Μετά τον εξωραϊσμό και την ανάπλαση των Αστεριών και της παραλίας της Σουβάλας, με την εποπτεία και την διαχείριση τους από τον Δήμο, να δοθούν ελευθέρα στους πολίτες,  χωρίς προσπάθεια ενοικίασης τους σε ιδιωτικά συμφέροντα
-Όλες οι παραλίες και οι ακτές να παραμείνουν ελεύθερες στους Χαλκιδαίους, υπό την προστασία και μέριμνα του δήμου
-Αγορά του εργοστασίου Αφεντάκη, αναπαλαίωση του και δημιουργία αιθουσών πολλαπλών χρήσεων στην υπηρεσία της κοινωνίας και των πολιτών.
-Δημιουργία νέων σχολείων :ΤΕΛ στο Ληλάντιο –γυμνάσιο  και λύκειο στις ανατολικές περιοχές (Αγ. Ελεούσα, Δυο δένδρα )
- Δημιουργία   μονίμων   θέσεων  λειτουργίας   λαϊκών   αγορών  με  όλες  τις  απαραίτητες  υποδομές  σε  συνεννόηση  με  όλους  τους  εμπλεκόμενους.
-Τα καταφύγια  μικρών  σκαφών  Βουρκαριου, Καναπιτσας, Κουρεντι, Αγ Στεφάνου κλπ να περιέλθουν στην δικαιοδοσία και την διαχείριση του δήμου, χωρίς ποτέ να επιτραπεί η εκμετάλλευση τους από  ιδιωτικά  συμφέροντα                                                                              
-Παγία θέση μας η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Λιμενικής  επιτροπής  ως  προς  την  επίβλεψη των  ακτών  στην Δημοτική αρχή.
Επειδή  οι  παραπάνω  αγορές-απαλλοτριώσεις είναι  απαραίτητες  για  την  βελτίωση  της  ποιότητας  ζωής  των πολιτών  και θα  διεκδικήσουμε   τα  απαραίτητα  κονδύλια  από  την  πολιτεία -κόντρα  και  στο  μνημόνιο - για  την  εφαρμογή  τους.   


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

-Ανάδειξη των πηγών της Αρέθουσας.
-Αρέθουσα: εκτός από μουσείο αρχαιοτήτων, να δημιουργηθεί αίθουσα συνεδρίων και εκδηλώσεων.
Να καθιερωθεί ετήσιο φεστιβάλ Σκαλκώτα στις εγκαταστάσεις της Αρέθουσας --     ---Κτήμα Γεωργιάδη: να αναστηλωθεί και να αξιοποιηθεί σαν υπαίθριο θέατρο, χώρος     συναυλίας και εκθέσεων κατά την θερινή περίοδο. 
-Οργάνωση φεστιβάλ νέων συγκροτημάτων της περιφέρειας.
-Καθιέρωση ετήσιου φεστιβάλ ερασιτεχνικών θιάσων από την Ελλάδα και την Κύπρο
-Κατασκευή νέου θεάτρου Παπαδημητρίου περιλαμβάνοντας τον χώρο της Πυροσβεστικής και τμήματος του σημερινού parking
-Ανάπτυξη του συνεδριακού ,θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού.
-Ανάδειξη και αναστύλωση των αρχαιολογικών, ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων της περιοχής, σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία και τη Μητρόπολη Χαλκίδας, όπως το Βυζαντινό παρεκκλήσι της Αγ. Παρασκευής στα
Κολλιματσάνικα.

.-Ανάπλαση της πλατείας αγοράς και αναστύλωση της παλιάς αγοράς (σαν ενιαία ενότητα) σύμφωνα  με την  τελευταία μελέτη και πρόταση της αρχιτεκτονικής επιτροπής που υιοθέτησε το Τ.Ε Ευβοίας.
-Το κτίριο του σταθμού του ΟΣΕ, να περιέλθει στον δήμο και να αξιοποιηθούν οι χώροι του, σαν αίθουσα μουσείου σιδηρόδρομου και σαν αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων (κινηματογράφου, θεάτρου κλπ).Στον περιβάλλοντα χώρο, τμήμα του να διατεθεί για περιφερειακό δημοτικό παρκιγκ, και  τμήμα του σαν εκθεσιακός  χώρος ανάδειξης των υπαρχόντων (εγκαταλελειμμένων) παλαιών υποδομών των τρένων.
-Στήριξη, ενίσχυση της προσπάθειας αναβίωσης του <<Θεάτρου Χαλκίδας>> από ευαίσθητους ανθρώπους της πόλης.
- Ειδικό κονδύλι για τις ήδη υπάρχουσες θεατρικές ομάδες που προάγουν τον πολιτισμό (με μηδαμινά κονδύλια) εδώ και χρόνια
-Προσπάθεια αναβίωσης της κινηματογραφικής λέσχης Χαλκίδας.
-Υιοθεσία του ετησίου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ από τον δήμο, διαφήμιση του  και περαιτέρω ανάδειξη του στην Ελληνική επικράτεια.
-Το κτίριο του Δημόκριτου να ανακαινισθεί, αναστηλωθεί και να χρησιμοποιηθεί σαν μουσείο ανάδειξης του υλικοτεχνικού εξοπλισμού της παλιάς σχολής εργοδηγών και της ιστορίας του.
-Συνεργασία με περιβαλλοντικούς, πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους, και κινήματα ενεργών πολιτών .Eνίσχυση των δραστηριοτήτων τους.
-Συνέχιση της λειτουργίας του θερινού σινεμά και αναζήτηση χώρων και στα άλλα διαμερίσματα -  βελτίωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημοτικού καφενείου .
ΚΑΠΗ και δημοτικά καφενεία όπου δεν υπάρχουν για την κοινωνικοποίηση των κατοίκων
-Φροντίδα και εξωραϊσμός στο συνοικισμό των τσιγγάνων (ρομά).
-Ανάδειξη του φαινόμενου της παλίρροιας με δημιουργία περιπτέρου στο τεταρτημόριο της παλιάς γέφυρας
 -Πρωτοβουλίες για ανάπτυξη κοινωνικού (λαϊκού) και σχολικού αθλητισμού με διοργάνωση αγώνων ποδηλασίας, Μαραθωνίου κ.α
-Ενίσχυση και στήριξη προβεβλημένων ήδη Πανελληνίως αθλημάτων, όπως καγιάκ και ιστιοπλοΐας μικρών σκαφών (Laser-Optimist) με την δημιουργία θαλάσσιας πίστας στο Λιμάνι η στον Αγ. Στέφανο, με σκοπό την ανάπτυξη και του αθλητικού τουρισμού.
-Ετήσια βράβευση αθλητών με εθνικές και διεθνείς διακρίσεις.
-Ενθάρρυνση και στήριξη αθλητικών δραστηριοτήτων των παιδιών με
ειδικές ανάγκες, σε συνεργασία με τα ΆΜΕΑ.
-Επιχορήγηση αθλητικών σωματείων .
-Κατασκευή σύγχρονου χώρου skate-board στο πάρκο του λαού.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ-ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ
         
-Μετρά στήριξης πολιτών  που πλήττονται από την κρίση και των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων (άνεργοι, υπερήλικες, μετανάστες) με διοργάνωση συσσιτίων του δήμου, ουσιαστική λειτουργία των μονάδων φιλοξενίας αστέγων, δημιουργία κοινωνικού φαρμακείου και κοινωνικής αγοράς.
-Προστασία των εργαζομένων εναντία στις απολύσεις- ενίσχυση των ανέργων-ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που πλήττονται από την κρίση.
-Ανατροπή του κλίματος ρατσισμού κατά των μεταναστών, προσπάθεια μη γκετοποιησης τους και κοινωνικής ένταξη τους ,με στόχο την μείωση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητος.
-Να επανεξετάσουμε την επαναλειτουργία του τζαμιού η άλλου χώρου λατρείας των μουσουλμάνων.
-Κέντρα υγειάς αστικού τύπου (Κάνηθος), καθώς και στις έδρες των συνενωμένων δήμων
-Επέκταση ωραρίου βρεφονηπιακών σταθμών, προς εξυπηρέτηση των εργαζομένων γονιών και κατασκευή νέων σε περιοχές που τους στερούνται.
-Κατασκευή (επί τέλους) νέου τριτοβάθμιου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου
Να εξετάσουμε την δυνατότητα δημιουργίας Πανεπιστημιακής σχολής τουριστικών επαγγελμάτων, σαν κίνητρο περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης όλης της Εύβοιας.
-Νέα σχολικά κτίρια-εξωραϊσμός και συντήρηση των παλαιοτέρων.


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ  ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ

-Διευθέτηση της κοίτης του ποταμού Λήλαντα προς αποτροπή νέων πλημμυρών
-Δημιουργία  οδική παράκαμψης Βασιλικού
-Εφαρμογή  και επέκταση του σχεδίου πόλης –χαμηλός συντελεστής δόμησης.
-Πραγματοποίηση του αποχετευτικού.-δημιουργία Κέντρου Υγειάς
-Επέκταση του πρασίνου στις υπάρχουσες πλατείες, κατά μήκος των πεζοδρομίων και κατά μήκος όλης της παραλιακής ζώνης.
-Εγκιβωτισμός του αμιάντου  με μπετόν, στην περιοχή Ελλενιτ, όπου σήμερα έχει απλώς καλυφθεί με μπάζα  και αγορά του από τον Δήμο.
-Νέα περιφερειακή γέφυρα ή  υποθαλάσσιου   τούνελ στενού Βαθύ-Μπούρτζι
-Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο Λευκαντι και των λοιπών αρχαιοτήτων.
-Λόγω της σταδιακής αποβιομηχάνισης της περιοχής, που την οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό, σθεναρή προάσπιση των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους.
-Στήριξη της αγροτικής παραγωγής, λελογισμένη χρήση λιπασμάτων και φαρμάκων.
-Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στο Βασιλικό.
- Ανάδειξη και γνωριμία με το Ληλάντιο πεδίο, από την αρχαιότητα έως σήμερα
( δημιουργία ημερίδας σε συνεργασία με τον συνεταιρισμό και τους αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής)  και δημιουργία μουσείου.


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΡΤΑΚΗΣ

-Κατασκευή της οδική παράκαμψης Χαλκίδας- Αρτάκης-Ψαχνών
-Συνέχιση και ολοκλήρωση των προγραμματισμένων έργων της απελθούσας Δημαρχίας όπως α)αποπεράτωση του δικτυού ύδρευσης
                           β)ολοκλήρωση αποχετευτικού δικτυού λυμάτων
                           γ)αντικατάσταση σωλήνων αμιάντου ύδρευσης
                           δ)Γενικό Πολεοδομικό σχέδιο
-Επέκταση πεζοδρόμησης της παραλιακής οδού και των παρόδων της
-Επέκταση πρασίνου.
-Διατήρηση του δημοτικού ωδείου Νίκος Σκαλκώτας , της θεατρικής ομάδας και
χρηματοδότησής της.
-3ήμερο φεστιβάλ μνήμης για την Μικρασιατική καταστροφής
-Προάσπιση της αγροτικής παραγωγής και των υδάτινων πόρων, από παράνομες δραστηριότητες (μη τήρηση περιβαλλοντικών ορών, μη ύπαρξη βιολογικών καθαρισμών κλπ) διάφορων πτηνοτροφικών, χοιροτροφιών και μονάδων παραγωγής λιπασμάτων της ευρύτερης περιοχής, που μολύνουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον.
-Ενημέρωση-εκπαίδευση-ευαισθητοποίηση όλων των παραγωγών (αγροτών, κτηνοτρόφων, ψαράδων κλπ) για τους κινδύνους που διατρέχουν, από την μόλυνση του περιβάλλοντος (ποσίμων υδάτων, εδαφών, θαλάσσιων υδάτων) τα προϊόντα τους, οι καταναλωτές και οι ίδιοι
-Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου και κολυμβητηρίου.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΥΛΙΔΑΣ

   - Απομάκρυνση χημικών βιομηχανιών όρμου Βαθέως με διασφάλιση των  θέσεων     εργασίας. Μετατροπή Ναυπηγείων Χαλκίδας σε Μαρίνα τουριστικών σκαφών.
    -Διατήρηση του  υπάρχοντος  αγροτικού χαρακτήρα  περιοχής Ριτσώνας.
   - Αναδάσωση Ριτσώνας  και προστασία από καταπατητές.
   -Λήψη μέτρων για ρυπογόνες βιομηχανίες
-Λειτουργία βιολογικών καθαρισμών.
   - Αντιμετώπιση ρύπανσης υδροφόρου ορίζοντα(εξασθενές χρώμιο).
   - Αλλαγή χώρου εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού Χαλκίδας.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ-ΥΔΡΕΥΣΗ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
     
   -Καθαριότητα κεντρικών σημείων Δ.Δ.(πλατείες-κεντρικοί δρόμοι).
   - Προώθηση διαδικασίας ανακύκλωσης.
   - Αλλαγή σωλήνων δικτύου ύδρευσης.
   - Κατασκευή αγωγών για σύνδεση ταχυδιυλιστηρίου με δεξαμενές  υπόλοιπων Δ.Δ. -  -Δίκτυα αποχέτευσης όμβριων υδάτων στα Δ.Δ
   -Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης λυμάτων στα Δ.Δ.
  
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

-Ανάπλαση-ανάδειξη αρχαίων ναού Αυλιδείας Αρτέμιδος .
-Κατασκευή υπαίθριου θεάτρου έναντι του ναού της Αυλιδειας Αρτέμιδος και καλοκαιρινό φεστιβάλ αρχαίας τραγωδίας.
- Προστασία Αρχαίας Ακρόπολης από Λατομείο Τσιμέντων Χαλκίδας.
- Ενίσχυση και ανάπτυξη ερασιτεχνικής πολιτιστικής δημιουργίας(μουσική, χορευτικά συγκροτήματα, θέατρο).
-Συνέχιση πολιτιστικών εκδηλώσεων καλοκαιριού.
-Δημιουργία πολιτιστικών κέντρων στα Δ.Δ. για τη νεολαία.
-Δημιουργία χώρου εκθέσεων πολιτιστικής δημιουργίας.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

-Επέκταση πολεοδομικών σχεδίων στα Δ.Δ.
-Ολοκλήρωση σχεδίων παραθεριστικής κατοικίας.
-Ανάπτυξη Δημοτικής συγκοινωνίας
-Ανάπλαση παραλιακής ακτής Βαθύ-Παραλίας Αυλίδας.
-Αποκατάσταση τοιχίου αντιστήριξης παραλιακού δρόμου Φάρου-Παραλίας Αυλίδας   -Εξαγορά χώρου για πλατεία στο Βαθύ.
-Δημιουργία νέων παιδικών χαρών, βρεφονηπιακών σταθμών, Κ.ΑΠ.Η. 
-Δενδροφύτευση-καλλωπισμός κεντρικών σημείων Δ.Δ.

ΠΑΙΔΕΙΑ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

 -Κατασκευή νέων σύγχρονων σχολείων –νηπιαγωγείων. Αγορά οικοπέδων για σχολεία.
-Δημιουργία σχολικών βιβλιοθηκών.
-Βελτίωση αθλητικών υποδομών (γηπέδων, τοποθέτηση χλοοτάπητα) στα Δ.Δ.
-Κατασκευή γηπέδων 5Χ5.
-Αποπεράτωση του κλειστού γυμναστηρίου στο Βαθύ.

 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΝΘΗΔΩΝΑΣ


-Αναβάθμιση υπηρεσιών καθαριότητας  ,τοποθέτηση κάδων σε  κεντρικά σημεία των οικισμών αλλά και στη περιφερειακή παραλιακή ζώνη.
-Απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας μέσα στη Δροσιά και σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από το δημοτικό σχολείο.
-Δενδροφύτευση οπού είναι δυνατόν εντός των οικισμών αλλά και κατά μήκος της παραλιακής ζώνης.
-Πεζοδρόμηση της παραλίας αλυκών και δημιουργία χωρών parking ώστε η παραλία να είναι ελεύθερη και ασφαλής για πεζούς και ποδήλατα.
-Να τοποθετηθούν ‘ματιά γάτας’ μπροστά στα σχολεία, στις διαβάσεις αλλά και στους δρόμους εντός των οικισμών.
-Δημιουργία εκτεταμένου δικτυού ποδηλατοδρόμων.
-Πεζοδρομήσεις οπού είναι εφικτό.
- Μονοδρόμηση κατά τους θερινούς μήνες του κεντρικού άξονα .


ΥΔΡΕΥΣΗ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

-Δημιουργία δικτυού αποχέτευσης σε όλο το δήμο.
-Εξασφάλιση ποιότητας του ποσίμου νερού.
-Έλεγχος στην υπηρεσία ύδρευσης για διαφάνεια

 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

-Ανάδειξη λιμανιού αρχαίας Ανθηδωνας.
-Αναπαλαίωση του κτηρίου της παλιάς κοινότητας Δροσιάς και μετατροπή του σε χώρο εκθέσεων, ζωγραφικής, φωτογραφίας, χειροτεχνημάτων κλπ.
-Εξεύρεση χωρών δημιουργικής απασχόλησης.
-Εξεύρεση χώρου για κινηματογραφική λέσχη.

 ΠΑΙΔΕΙΑ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

-Προώθηση κατασκευές του Λυκείου στην περιοχή.
-Δημοτική βιβλιοθήκη.
-Λαϊκοί αγώνες δρόμου, ποδηλάτου, κλπ.
-κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στην Δροσιά

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

-Στελέχωση του δήμου με ειδικευμένο προσωπικό.
-Αστική δημοτική συγκοινωνία ανθρώπινη με δρομολόγια και τιμές που πραγματικά να αποτρέπουν τη χρήση ΙΧ.
-Ένταξη στο σχέδιο πόλης των ήδη δομημένων περιοχών και διατήρηση
περιοχών αγροτικής χρήσης.
-Απαγόρευση εγκατάστασης ρυπογόνων βιοτεχνιών.
-Διαμόρφωση των πλατειών των οικισμών με βάση το πράσινο και όχι το μπετόν.
-Αυστηρή τήρηση της απαγόρευσης κοπής δένδρων χωρίς άδεια.
-Παράκαμψη της Δροσιάς με χρήση του περιφερειακού δρόμου Αγ.Παρασκευης -Παναγίτσας τα Σαββατοκύριακα, διότι δημιουργούν ασφυκτική κατάσταση , ιδίως το καλοκαίρι.
-Πινακίδες τροχαίας σήμανσης στους οικισμούς.

 Οι  παραπάνω  προγραμματικοί   άξονες  είναι   η  πρόταση  της  κίνησης  << ΡΕΥΜΑ  ΕΥΡΙΠΟΥ>>  προς  τους  πολίτες  του  νέου  Δήμου  Χαλκίδας και  είναι   σχέδιο  που   δέχεται  βελτιώσεις και  αλλαγές  ανάλογα  βέβαια  τις υπάρχουσες ανάγκες  και  καταστάσεις.